بخش 1: معرفی سامانه های موجود
مقدمه
در شریان های اصلی شهری و خیابانها در زمان اوج ترافیک، تقاطع های هم سطح جزو مهم ترین و اصلی ترین محل هاست که همواره علاوه بر ایجاد بینظمی، باعث ایجاد خطراتی برای عابرین پیاده و وسایل نقلیه میگردد.کنترل بیشتر این تقاطع های همسطح در گذشته عموما با سیستم های آنالوگ و قدیمی چراغ راهنمایی بوده که در حال منسوخ شدن میباشد. امروزه به منظور افزایش کارایی، راندمان و امنیت در تقاطع ها از سیستمهای هوشمندی استفاده میشود که تکنولوژی منحصر به فردی را نیز داراست، تمامی این سیستم ها و تجهیزات بدین منظور طراحی گردیده است که که بتوانند با تحت کنترل گرفتن جریان های ترافیکی در راستای آلودگی هوا، کاهش هزینه ها، کاهش استهلاک، کاهش سر و صدای ناشی از توقفات بیهوده، افزایش ایمنی در تقاطع در هنگام عبور و مرور وسایل نقلیه، کاهش برخورد و تصادفات با یک دیگر و عابران پیاده می باشد.
کنترل ترافیک بزرگراه ها و خیابان های شلوغ در شهرها به وسیله دستگاههایی همچون حسگرهای حلقوی، دوربین های ویدئویی و تابلوهای الکترونیکی صورت میگیرد . این سیستم ها با گرفتن اطلاعات لحظه ای از وضعیت ترافیکی فازهای مختلف تقاطع اقدام به زمان بندی چراغ راهنمایی میکنند. یکی از متداول ترین روشهای اندازه گیری پارامترهای ترافیکی مربوط به تقاطع، استفاده از سیستم های SCATS است. در این سیستم عمدتاً حسگرهای حلقوی القایی در کف خیابان ها جاگذاری می شوند و از کوچک ترین تغییرات در ولتاژ الکتریکی ایجاد شده به وسیله خودروی عبوری باخبر می شوند. اطلاعات مربوط به میزان و سرعت ترافیک به یک کامپیوتر مرکزی ارسال می شود. در این سیستم که در حال حاضر در تقاطع های چراغ دار زیادی در سطح دنیا اقدام به کنترل هوشمند چراغ راهنمایی میکنند، از سنسورهای القایی فقط در جلوی تقاطع استفاده میشود و اشکال آن عدم محاسبه مستقیم و دقیق طول صف چراغ قرمز است . درسیستم های مبتنی بر پردازش تصویر میتوان طول لحظه ای صف چراغ قرمز را بدست آورد و حتی حالت های مختلفی برای طول صف تعریف کرد، بطور مثال اگر طول صف یک تقاطع به حد تعیین شده یا به محدوده تقاطع ماقبل خود برسد چراغ راهنمایی بلافاصله تغییر وضعیت میدهد. در این پیشنهاد به بررسی این روشها پرداخته و سپس با در نظر گرفتن نقاط ضعف و قوت هر روش , برای بهترین و دقیق ترین حالت کنترل ترافیک هوشمند با ترکیب دو روش اصلی یعنی استفاده از مزایای SCATS و پردازش تصویر روش جدیدی پیشنهاد میگردد. این پیشنهاد به کارگیری از سامانه های هوشمند با استفاده از تکنولوژی پردازش تصویر است که بتواند با توجه به شرایط محیطی، فرهنگی و مدیریتی شهرهای ایران، بهترین کارایی را در این زمینه داشته باشد.
مدیریت چراغ های راهنمایی
چراغ های راهنمایی که عموما در محل تقاطع های هم سطح (مستقل از نظر هندسی شامل چهار راه، سه راهی، میدان، چند راهی) نصب میگردد به طور کلی دارای دو نوع میباشند:
سیستم اول مجزا میباشد که در هر تقاطع یک مکانیزم ساده و یک سان فقط برای تقاطع مشخص دارد و به صورت محلی مدیریت میشود.
سیستم دوم هماهنگ میباشد که خود سیستم هماهنگ به سیستم شبکه ای و شریانی تقسیم میشود که میتواند به صورت پیش زمان بندی شده و متناسب با جریان ترافیکی عبور و مرور را مدیریت نماید.

انواع سيستم های زمان دار چراغ راهنمایی
سيستم زمان ثابت
این سیستم در تمامی ساعات شبانه روز فارغ از جریان ترافیکی و بار عبوری از هر محور به صورت فاز بندی عمل میکند و این حالت به صورت دستی قابل تغییر میباشد.
سیستم زمان متغییر
در این سیستم با توجه به سابقه ترافیکی تقاطع مورد نظر در ساعاتی از شبانه روز که احتمال بار ترافیکی بیشتر در یک محور وجود دارد با فاز بندی متغیر جریان عبوری (چراغ سبز) را برای آن محور مورد نظر برای مدت زمان بیشتری به سایر محور های تقاطع آزاد گذاشته تا جریان آرام سازی شود و توقف طولانی قبلا تقاطع ایجاد نگردد.
- مزایا و معایب زمان ثابت و زمان متغیر
این دونوع سیستم در جوامع امروزی و با توجه به پیشرفت شهرنشینی جوابگو کار آمد نیست، زیرا که با جریان عبوری در روز (ADT) همخوانی ندارد، همچنین در مواقع ضروری که نیاز به باز گذاشتن یک محور برای مدت طولانی تر (به عنوان مثال برای آتش نشانی و اورژانس در مواقع بحرانی) میباشد این سیستم کارایی لازم را نخواهد داشت.
انواع سیستم های هوشمند مدیریت چراغ راهنمایی
سیستم هوشمند محلی
این نوع سیستم نسبت به دو روش قبلی کارایی بهتری دارد و سیستم چراغ راهنمایی و و چراغ عابرین پیاده توسط شناسه گر اسکتس و یا سیستم رادار یا سامانه های پردازش تصویری سنجش ترافیک که متصل به مرکز کنترل میباشد فازبندی میشود و سازگار تر با ترافیک است این نوع تقاطع با آشکار ساز وسایل نقلیه و اطلاعاتی که به مرکز کنترل میفرستد برای تنظیم فاز بندی استفاده میشود.
سیستم هوشمند مرکزی
در این نوع سیستم بهینه ترین نوع سیستم کنترل تقاطع است. در این سیستم توسط حسگر ها، سنسور ها، و رادار و ادوات تصویری کلیه معابر عبوری و تقاطع ها، هم به صورت محلی کنترل میگردد و هم اطلاعات آن توسط مرکز کنترل ترافیک شهری دریافت میگردد. این سیستم به صورت خودکار شریان های اصلی و تقاطع ها را با تنظیم فاز زمان چراغ، تغییر فاز یک چراغ به صورت زود قطع کننده یا سبز کننده یا ایجاد حالت تمام قرمز برای تخلیه جریان عبوری از جهت مخالف یا اولویت دادن به وسایل نقلیه اورژانس، مدیریت مینماید.
بخش 2: سامانه هوشمند سنجش و مدیریت ترافیک تقاطع ها
مدیریت هوشمند ترافیک با استفاده از SCATS
برای کنترل چهار راه به صورت بهینه، بدست آوردن وضعیت جاری جهات مختلف معبر با دو پارامتر دقت و سرعت اهمیت بسزایی دارد، همان گونه که مستحضرید نرم افزار SCATS (Sydney Coordinated Adaptive Traffic System) نرم افزاری است پر سابقه در حیطه کنترل فاز چهار راهی است ، این نرم افزار به کمک سنسورهای موجود در تقاطع میزان ترافیک در جریان را، اندازه گیری میکند و بر اساس آن سعی در پیدا کردن الگوی بهینه کنترل معبر برای دسترسی به بهترین حالت مینماید.
جمع آوری اطلاعات ترافیک تقاطع ها عموما با استفاده از سنسور های لوپ یا روش های پردازش تصویری صورت میپذیرد که توسط کنترلرهای محلی حرکت خودرورها مدیریت میگردد.
اطلاعات مربوط به عبور اتومبیل در تقاطع جمع شده وبه صورت داده های میدانی توسط یک زیر ساخت اطلاعاتی مثل فیبر نوری به مرکز کنترل ترافیک انتقال مییابد . در این مرکز ، نرم افزار مرکزی سیستم هوشمند کنترل تقاطع ها ، که در واقع قلب سیستم است ، این اطلاعات را تحلیل کرده و زمان سبز مناسب را به تقاطع اختصاص میدهد. سپس اطلاعات مربوط به این زمان سبزها که به عبارتی خروجی های سیستم هستند ، توسط همین بستر مخابراتی به سر تقاطع میرسد وبه صورت عوض شدن رنگ چراغ راهنمایی مشخص میشود . همان گونه که می توانید حدس بزنید ،تمام این کارها در زمان بسیار کوتاه و به صورت آنلاین انجام میشود.این سیستم در حال حاضر توانایی های زیادی علاوه بر اختصاص زمان سبز مناسب برای رویکرد های تقاطع ها دارد و میتواند به گونه ای تنظیم شود که رسیدن ویا عبور وسایل حمل ونقل عمومی را تشخیص داده وبرای عبور آنها اولویت بیشتری اختصاص دهد و یا اینکه در مناسبتهای خاص یا شرایط اورژانس مانند عبور خودروهای آتش نشانی وآمبولانس ها ، میتوان از مرکزکنترل ترافیک ، مسیر خاصی را برای عبور خودروها باز نگهداشت . از دیگر کاربردهای این سیستم هوشمند ، جمع آوری ونگهداری این اطلاعات به صورت دراز مدت وبرای انجام تحلیل های ترافیکی وانجام برنامه ریزی های بلند مدت در حوزه حمل ونقل وترافیک شهر است.

اطلاعات مورد نیاز:
سه عامل برای کنترل چراغها باید تعیین گردد:
- طول سیکل: مدت زمانی که طول میکشد تا یک محور مجددا سبز گردد.
- طول فاز: مقدار طول سیکل که به هر محور داده می شود.
- فواصل زمانی بین تقاطع ها: مدت زمانی که یک خودرو از یک تقاطع به تقاطع بعد می رسد. که با اعمال این فاصله زمانی بین تقاطع ها چراغ های راهنمایی یکی پس از دیگری سبز شده و موج سبز ایجاد میشود.
عمكرد سیستم:
عملکرد سنسورها: سنسورهای نصب شده در ابتدای هر صف با تشخیص فاصله بین خودروها ، سنگین بودن یا سبک بودن ترافیک را تشخیص می دهند.
عملکرد کنترلر: کنترلر با استفاده از اطلاعات سنسورها میزان عبور هر محور را تعیین و به چراغ راهنما اعلام میکند. منطق فازی کنترلر این امکان را فراهم میسازد که شدت نسبی ترافیک را در هر حالت تعیین کند ومفاهیم ترافیک سبک ، متوسط و سنگین معنا پیدا کند.
سنسور های لوپ
این سیستم به صورت سنتی برای بدست آوردن اطلاعات ترافیک از لوپ های مغناطیسی تعبیه شده در زمین برای شناسایی خودرو استفاده مینماید. طرز کار این حلقه ها یا لوپ ها بدین صورت است که دراطراف خود میدان های الکترو مغناطیسی تشکیل میدهند وبا عبور اتومبیل از روی حلقه ، شدت این میدان تغییر یافته و دراطراف خود میدان های الکترو مغناطیسی تشکیل میدهند وبا عبور اتومبیل از روی حلقه ، شدت این میدان تغییر یافته وبه این ترتیب عبور وسایل نقلیه ازروی آن تشخیص داده میشود.

مزایا و معایب استفاده از سنسور های لوپ
استفاده از لوپ با وجود هزینه اولیه نسبتا مقرون به صرفه، دارای هزینه نگهداری و میزان خرابی قابل توجه میباشد به نحوی که با شرایط آب و هوایی شهر تطابق لازم را ندارد و دارای مشکلات عدیده در هنگام گرمای بسیار زیاد هوا و آبگرفتگی معابر شهری میباشد مثلا به دلیل نفوذ آب بر روی تاسیسات زیر آسفالت و کافو های کنار معابر یا اثر دمای بیش از حد هوا این سامانه کارایی خود را از دست میدهد، همچنین به ازای هر لاین میبایست یک یا دو عدد لوپ در داخل آسفالت قرار داده شود. همچنین از دیگر مسایلی که میتوان در خصوص لوپ اشاره کرد این مورد است که این سیستم صرفا نسبت به خودروی مستقر بر روی خود حساس میباشد و اطلاعاتی از موارد دیگر مانند طول صف در انتظار عبور یا وضعیت ترافیک داخل چهار راه ندارد، همچنین در صورتی که خودرو از کنار سنسور ها عبور کند این سیستم باخطا مواجه میگردد.

استفاده از روش پردازش تصویر برای سنجش و مدیریت جریان ترافیکی
با بهره گیری از تکنولوژیهای نوین میتوان اطلاعات با کیفیت بیشتری در اختیار این نرم افزار قرار داد، پیشنهاد ما ارائه سیستم اندازه گیری برخط جریان ترافیکی بر اساس تکنیک پردازش تصویر میباشد.
بدین منظور 4 عدد دوربین در چهار طرف چهار راه نصب میشود به گونه ای که تصویرکل معبر را داشته باشند. محل نصب این دوربینها برای گرفتن خروجی مناسب، بر روی دکل چراغ راهنمایی موجود در روبروی خودروها میباشد. به منظور انجام پردازشها یک پردازنده با قابلیت انجام پردازشهای گرافیکی و تصویری در نظر گرفته شده. این سرور تصاویر دریافتی از چهار راه را به صورت برخط تحلیل و به نرم افزار سمتات انتقال میدهد.

مزایا و معایب استفاده از روش پردازش تصویر برای سنجش ترافیک:
از جمله مزایای استفاده از این سامانه به روش پردازش تصویر میتوان به این موارد اشاره کرد:
- استفاده از دانش نوین پردازش تصویر
- عدم نیاز به تخریب سطح معبر
- خرابی کمتر در مقایسه با لوپ
- پوشش حجم وسیعی از مسیر در برابر داده برداری نقطه ای لوپ
- قابلیت تشخیص خودروی متوقف در چهار راه
- قابلیت اندازی گیری سرعت حرکت خودروها
- قابلیت تخمین طول صف
چگونگی تعامل سیستم سمتات و سیستم هوشمند مدیریت چراغ راهنمایی تقاطع بر اساس پردازش تصویر:
سیستم فوق قابلیت عکس العمل لحظه ای و تطبیقی با شرایط آنی و تغییرات ترافیکی هر تقاطع را با در نظر گرفتن ترافیک محور های مرتبط با آن تقاطع را داراست. سایر سیستم ها صرفا در یک راستا عمل میکند و جریان عبوری از شریان و تقاطع اهمیتی ندارد اما در این سیتم زمان بندی چراغ ها بر اساس جریان ترافیک و درجه اشباع هر سیکل تنظیم می گردد. با توجه به موارد ذکر شده میتوان حالت های ذیل را برای این سیستم در نظر گرفت:
حالت مجزا
در این حالت با استفاده از سیستم که از قبل به کامپیوتر مرکزی داده شده است یک برنامه زمانبندی درقالب جدول در طول شبانه روز به هر تقاطع داده میشود که در هر ساعت برنامه خود را اجرا کند.
مانیتورینگ مرکزی
در این حالت با استفاده از کامپیوتر مرکز که در مرکز کنترل ترافیک قرار داد به نحوی که به کلیه تقاطع ها متصل است و سنسور های مستقر در تقاطع اطلاعات ترافیکی که به صورت آنلاین از تقاطع دریاقت میشود، میزان حجم ترافیک عبوری را آنالیز می کند و زمانبندی و فازبندی چراغ ها و پیاده سازی موج سبز را به تقاطع ارسال میکند.
حالت تطابقی
در صورت خرابی بین شبکه محلی و مرکز کنترل اصلی که ممکن است به علت خرابی شبکه، کابل ها یا دلایل دیگر باشد باعث میشود که سیستم بر اساس دبی عبور ترافیک از هر شریان زمانبندی را محاسبه و فازبندی بهینه را اعمال کند.
وضعیت چشمک زن
در صورتی که در ساعاتی از شبانه روز که جریان ترافیکی به حد اقل میرسد و دیگر نیازی به فاز بندی نیست یا در صورت بروز مشکلات متفرقه چراغ در فاز چشمک زن عمل کند.
بخش 3: ساختار تفکیکی
ساختار تفکیکی اجرای پروژه
اجرای این پروژه 3 بخش کلی دارد که شامل موارد ذیل میباشد:

دوربین ها، پردازنده ها و سیستم های ارتباطی
اطلاعات و تصاویر دوربین ها به پردازنده منتقل میشود ، و پردازنده بر اساس پردازش تصویر ترافیک لحظهای را اندازه میگیرد ، پس از این و بر اساس تنظیمات صورت گرفته در نرم افزار ، دستورات کنترلی لازم را به کنترلر PLC ارسال مینماید، کنترلر نیز از طریق خروجیهای خود چراغها را تنظیم مینماید.

نرم افزار کنترل هوشمند چهارراه و کنتلر
پنل تحت وب مدیریت چراغ قرمز
در این نرم افزار میتوان بر اساس هندسه تقاطع ها نقشه معادل آن تقاطع را ایجاد کرد، سپس تمامی چراغ های راهنمایی عبور مستقیم، گردش به چپ یا راست، عابر پیاده را در هر ورودی به صورت گرافیکی اضافه نمود تقاطع را نام گذاری کرد و مراحل بعدی را پیگیری نمود.

سپس میتوان الگو ها و فاز ها را مشخص نمود، هر فاز حالت روشن یا خاموش بودن تمامی چراغ های هر تقاطع میباشد به نحوی که بتوان خودرو ها و عابرین پیاده را در جهت مناسب هدایت کرد، که بر اساس ترافیک هر ورودی میتوان زمان جابجایی بین فاز ها را به نحوی مدیریت کرد که روانترین تردد را در تقاطع ها تجربه کنیم.

این الگو ها و فاز ها میتوانند کاملا با تقویم شمسی با درج تمامی تعطیلات رسمی تا چند ده سال آینده بهترین سازگاری را با شرایط فرهنگی، اجتماعی و سیاسی کشورمان داشته باشد.


وضعیت هر تقاطع را میتوان به صورت آنلاین در پنل تحت وب هر تقاطع مشاهده کرد و در صورت لزوم فاز چهار راه را از راه دور تغییر داد.
